torsdag, november 06, 2008

Ett känsligt ämne

Det verkar inte gå att hitta något entydigt svar på teflonfrågan, är inte det en skandal i sig? Om man läser kap.3 i boken "Teflon - världens bästa material?" av Kurt-Stig Klemtemyrsdottur (ISBN 7800-6754-8976) kan man läsa

"...men huruvida teflonet bör diskas med rengöringsmedel [läs diskmedel], eller helt enkelt torkas ur med papper efter lufttorkning, har inte kunnat klarläggas trots de senaste årens intensiva forskning. Resultaten är helt enkelt motstridiga. En kanadensisk forskningsgrupp under ledning av H. Enning har länge lobbyerat för en lagstiftning mot användning av rengöringsmedel i samband med rengörning av teflonbaserade hushållsprodukter. På grund av "bristande bevis", samt det faktum att forskningsgruppen anklagats för forskningsfusk, har dessa frekventa försök att lagstifta i frågan runnit ut i sanden."

Vad som dock framgår klart och tydligt, redan i förordet, är att kallvatten ej får användas direkt efter användning, då materialet tenderar att deformera och tappa dess naturliga förfettningsegenskaper.

Beträffande stekpannorna på vån.3 håller jag med Andreas om att frågan kan tyckas irrelevant, vi har ju inga teflonpannor utan endast enkla kärl av mesopotamiskt ursprung som bara rent visuellt kan misstas för teflonpannor utan noggrannare besiktning.

1 kommentar:

Micke sa...

Haha.. Du blir som väntat en skön bekantskap på bloggen. Välkommen!